kennisbronnen

Uw aangepaste HTML hier toevoegen

Nieuwe alinea

kennisbronnen

De Engelstalige filmpjes kunnen automatisch ondertiteld worden als je op het icoon 'ondertiteling' klikt. Het filmpje wordt dan Engels ondertiteld (niet altijd correct). Als je vervolgens op het icoon 'instellingen' klikt, dan kun je via het submenu 'ondertiteling' kiezen voor 'automatisch vertalen". In de lijst die dan verschijnt kies je de taal die je wenst. Bekijk je een filmpje op YouTube, dan kan de ondertiteling soms ook in het icoon 'cc' zitten.

Dr. Howard Schubiner legt het verschil uit tussen klachten als gevolg van weefselschade, of op basis van eerder in het leven aangelegde neuropaden die door actuele triggers geactiveerd kunnen worden.

Dr. Howard Schubiner vertelt hoe klachten kunnen ontstaan als eigen behoeften langdurig onderdrukt worden ten gunste van de behoeften van anderen

Grappig filmpje dat heel duidelijk maakt wat nou eigenlijk zo'n neuropad is. Het illustreert hoe een nieuw neuropad aangelegd kan worden en wat er met het oude neuropad gebeurt.

Dr. Gabor Maté, arts gespecialiseerd in trauma en verslavingsproblematiek, auteur van o.a. "when the body says no" en "the myths of normal" legt hier op indrukwekkende wijze de mind-body verbinding uit. Dat wat we meemaken als kinderen bepaalt de manier waarop we door het leven gaan. In anderhalve minuut!

Een Nederlands ondertiteld filmpje over de werking van ons autonome zenuwstelsel en de rol die vroegkinderlijk trauma daarin speelt alsmede de mogelijke fysieke en mentale klachten als gevolg van dat trauma. Dit alles belicht vanuit de polyvagaal theorie.


Anna Verwaal vertelt in deze TED-talk dat het grootste deel van ons gedrag en onze overtuigingen die we als volwassene hebben terug te voeren is op de manier waarop ons leven bij conceptie ontstond, hoe ons leven in de baarmoeder eruitzag, en hoe we geboren zijn. Dit uiterst prille begin van ons leven vormt de blauwdruk voor de rest van ons leven.

Korte animatiefilm over wat vechten met je angst voor gevolgen heeft. Het illustreert op amusante wijze 5 van de 6 F-en uit de pain reprocessing therapy: fear | focus | frustration | fighting | fixing.

Lissa Rankin vertelt in deze interessante en zeer hoopvolle TED talk over het zelfherstellende vermogen van ons lichaam. Ze heeft de wetenschappelijke literatuur doorgeplozen en casestudies van spontaan herstel onderzocht. Haar conclusie is dat ons denken onze fysiologie beïnvloedt. Dit gedachtengoed wordt door andere wetenschappers ondersteund, waaronder Bruce Lipton.

The Tension Myositis Syndrome Wiki

TMS wiki


TMS staat voor tension myositis syndrome, de oorspronkelijke term die Dr. John Sarno in de 70-er jaren van de vorige eeuw gaf aan aanhoudende pijnklachten zonder weefselschade. In Amerika wordt deze afkorting nog veel gebruikt. 

Tension staat voor spanning, myos verwijst naar spieren, itis naar een ontsteking en syndrome is een complex aan klachten. Sarno wist toen nog niet dat naast de spieren ook andere structuren betrokken kunnen zijn. 

De website bevat veel informatie en een Pain Recovery Program. Ook is er een link naar de Pain Recovery Therapy (PRT).

De website van de Association for Treatment of Neuroplastic Symptoms biedt veel informatie op het gebied van mindbody-aandoeningen. Als je op het logo klikt komt je op een pagina met verschillende klachten/aandoeningen. 

Stichting Emovere

Stichting voor ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals. De stichting heeft als doel om bij een breed publiek bekend te maken dat het mogelijk is te herstellen van aanhoudende klachten door op zoek te gaan naar de rol van levenservaringen en onbewuste, soms verdrongen emoties. De stichting organiseert bijeenkomsten zowel landelijk als regionaal, biedt scholing gebaseerd op een mind-body aanpak en heeft maandelijkse vragenuurtjes voor mensen met aanhoudende klachten. Eén van deze vragenuurtjes is gericht op mensen met post-Covid klachten. Het kennisplatform is toegankelijk via www.depijnvoorbij.nl

Share by: